Cursul „Resurse educaționale digitale: Proiectare, realizare, evaluare (Curs pilot)” este disponibil începând de astăzi pe platforma iTeach, în secțiunea Cursuri.

Constituie o introducere în problematica resurselor educaționale digitale: designul, elaborarea și evaluarea acestora, fiind primul dintr-o serie de cursuri RED.

Parcursul este de tip self-paced, iar timpul estimat de formare este de 10 ore.

CG 1 Utilizarea tehnologiilor digitale dedicate elaborării de resurse educaționale deschise
1.1. Identificarea principalelor tipuri de resurse digitale și platforme dedicate elaborării de RED
1.2. Integrarea resurselor digitale în alte platforme educaționale/ de elearning
1.3. Evaluarea tehnică a resurselor educaționale deschise

CG 2 – Proiectarea pedagogică a resurselor educaționale digitale în scopul desfășurării de activități didactice semnificative și eficiente, adecvate domeniului disciplinei, grupului-clasă și condițiilor externe ale învățării
2.1. Analiza pedagogică a situațiilor educative în perspectiva introducerii celor mai adecvate instrumente și resurse digitale pentru optimizare
2.2. Proiectarea activităților didactice care integrează resurse digitale
2.3. Utilizarea resurselor digitale și a facilităților online pentru formare și pentru dezvoltare profesională continuă

CG 3 Utilizarea responsabilă și sigură a mediului digital pentru activități educaționale
3.1. Utilizarea responsabilă a instrumentelor online și resurselor educaționale digitale
3.2. Utilizarea și publicarea de materiale sub licență Creative Commons
3.3. Respectarea normelor și principiilor de utilizare în siguranță a mediilor virtuale și resurselor educaționale în format digital

Cursul următor, „Tendințe în elaborarea resurselor educaționale digitale”, va putea fi accesat doar de cadrele didactice care au absolvit cursul „Resurse educaționale digitale: Proiectare, realizare, evaluare” – pentru parcurgerea lui vor fi necesare câteva cunoștințe și abilități de bază, precum și exercițiul elaborării RED și înscrierii în portaluri specializate (sau cel puțin al omologării la Ministerul Educației).

* * *

Ambele cursuri sunt oferite cadrelor didactice prin proiectul „RED 2.0: Resurse educaționale digitale relevante pentru cadre didactice și elevi”, desfășurat de fundația Institutul pentru Educație și finanțat de Fundația Nouă ne pasă.

Obiectivele proiectului:

1. Creșterea utilității pentru învățare a resurselor educaționale create de cadre didactice
2. Crearea și pilotarea unui mecanism de măsurare a relevanței resurselor educaționale
3. Elaborarea și desfășurarea unui curs privind valoarea pentru învățare a resurselor digitale

* * *

Cursul „Resurse educaționale digitale: Proiectare, realizare, evaluare (Curs pilot)” este gratuit și poate fi găsit în secțiunea Cursuri, în contul dvs. de pe platforma iTeach.ro.

Cursul „Tendințe în elaborarea resurselor educaționale digitale” va putea fi accesat începând cu 1 iunie 2023, pe aceeași platformă, de către cadrele didactice care au absolvit primului curs.

* * *

iTeach – suntprofesor.ro – este o platformă online pentru dezvoltarea profesională continuă a cadrelor didactice prin încurajarea participării și a schimbului de resurse, facilitarea colaborării, formarea competențelor pedagogice și de specialitate.

Alături de Academia Online, iTeach este un program al fundației Institutul pentru Educație de sprijin pentru profesori din învățământul superior și din învățământul preuniversitar.