Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) și Reprezentanța UNICEF în România invită cadrele didactice să participe în perioada 14-27 noiembrie 2022 la „Cea mai mare lecție din România: Cum deosebim faptele de opinii în mass-media”.

În contextul în care petrecem din ce în ce mai mult timp online, unde oricine poate fi un producător de conținut, este greu să deosebim faptele de opinii. În plus, situațiile de criză, precum pandemia de COVID-19 și războiul din Ucraina, sunt un mediu prielnic propagării informațiilor false și dezinformării.

Astfel, educația media capătă un rol și mai important în viața cetățenilor unei democrații deoarece dezvoltă abilitățile de identificare, înțelegere și evaluare critică a diferitelor tipuri de informații. Mai mult, educația media poate fi o piatră de temelie în transformarea educației, deoarece formează caracterele copiilor, contribuind astfel la atingerea Obiectivul de Dezvoltare Durabilă (ODD) 4 – Educație de calitate.

Pentru a-i ajuta pe profesori să îi învețe pe elevi diferențele dintre fapte și opinii, organizatorii au pregătit o serie de resurse adaptate nevoilor de la clasă, printre care scenarii de lecție și un clip video pe care cadrele didactice le pot folosi la clasă.  Acestea pot fi descărcate ulterior înscrierii la activitate:

https://www.qie.ro/faptesiopinii/

Evenimentul se desfășoară pe modelul World’s Largest Lesson, o inițiativă globală lansată de UNICEF în 2015, în parteneriat cu Project Everyone și cu sprijinul UNESCO, pentru a-i implica pe copii în realizarea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.

Profesorii care doresc să ia parte la lecția de anul acesta vor primi un certificat de participare doar dacă încarcă pe platformă un raport al activităților desfășurate, până pe 27 noiembrie cel târziu. Certificatul de participare va fi eliberat în format electronic după trimiterea raportului de activitate.

Pentru mai multe informații, contactați CJI: Bianca Rus, Manager de proiect CJI, bianca@cji.ro, 0724201405.

În plus, pe 14, 17 și 21 noiembrie, între orele 17.00 –18.00, un reprezentant al CJI va asigura profesorilor consiliere și asistență pentru aplicarea scenariilor de activitate. Întâlnirile de asistență se vor desfășura pe Zoom la următorul link: https://us02web.zoom.us/j/89059236046?pwd=ZTE1ckR4Z1JUajZDTE00SFV2aU1IQT09

 

Sursa: UNICEF România, via iTeach
Imagine: UNICEF România