Începând din această lună, cadrele didactice din România și profesioniștii din industria filmului pot folosi platforma European Film Club pentru a crea cluburi de film online și a le oferi tinerilor accesul gratuit la filme europene în timpul activităților de vară și în anul școlar următor.
Programul a fost conceput cu scopul de a cultiva pasiunea pentru cinemaul european, promovând filmul ca instrument de învățare memorabilă, stimulând gândirea critică, dialogul cultural și schimbul creativ între tineri din toată Europa. Academia Europeană de Film (europeanfilmclub.com) oferă acces gratuit școlilor și tinerilor cu vârste între 12 și 19 ani la o colecție ce va cuprinde în curând 74 de filme din 33 de țări.
Lansat în noiembrie 2023 și co-creat de adolescenți împreună cu Academia Europeană de Film, europeanfilmclub.com este un spațiu interactiv, unde cei cu vârste între 12 și 19 ani se pot conecta, pot viziona și discuta despre cinema în cadrul unor cluburi de film online. European Film Club are deja o rețea de cluburi de film în 22 de țări, inclusiv în România, Republica Cehă, Grecia, Portugalia, Slovenia, Muntenegru, Finlanda, Germania, Irlanda, Regatul Unit, Danemarca, Italia, Bosnia și Herțegovina, Lituania, Croația, Polonia, Austria, Franța, Spania, Belgia, Letonia și Suedia.
Trei cluburi de film au testat deja acest concept în România, iar acum Academia îl pune la dispoziția tuturor școlilor la nivel național. European Film Club colaborează cu parteneri precum Centrul Național al Cinematografiei și MiniTIFF pentru a ajunge la cât mai mulți tineri.
Unul dintre co-fondatorii European Film Club, platforma digitală gratuită și rețeaua de cluburi de film, este Raluca Nemeti, o tânără din Cluj-Napoca.
Filmele pot fi văzute individual, acasă, proiectate în clasă, în timpul activităților de după școală sau în cadrul unor evenimente. Titlurile au fost selectate chiar de adolescenți și pun în discuție subiecte importante pentru ei: căutarea identității, relațiile cu ceilalți, familia, școala, migrația, schimbările climatice. Toate filmele au clasificare de vârstă (12–14 sau 15–19 ani) și sunt subtitrate în limba engleză, urmând ca alte limbi să fie disponibile în curând. Unul dintre filmele din catalog este românesc: Băieții buni ajung în Rai, în regia lui Radu Potcoavă, cu Bogdan Dumitrache în rolul principal.
Europeanfilmclub.com include o interfață socială unde tinerii pot evalua filmele, pot scrie recenzii și comentarii sau pot promova evenimente. Liderii cluburilor de film pot organiza Watch Parties, în timpul cărora tinerii urmăresc filme împreună online și discută despre ele la final sau le pun întrebări cineaștilor invitați. Pe lângă cadre didactice, profesioniști din industria filmului și reprezentanți ai ONG-urilor care lucrează cu tineri, și elevii cu vârste peste 16 ani pot crea cluburi de film pe platformă și își pot invita prietenii și colegii. Fiecare club poate avea unul sau doi lideri.
De ce filme în clasă?
În cadrul unui sondaj realizat de Academia Europeană de Film în rândul tinerilor (342 de respondenți din 23 de țări), 79% au declarat că cinemaul e un instrument important în crearea unui sentiment de identitate europeană. Sondajul indică, de asemenea, că implicarea în cluburi de film are un impact pozitiv asupra gândirii critice, încrederii de sine și abilităților de comunicare ale elevilor.
Proiectarea filmelor în clasă încurajează dezbaterile între elevi, îi ajută să-și exprime opiniile și să-și susțină argumentele. Expunerea la culturi, la perspective și la experiențe diferite, prin intermediul filmelor, promovează empatia și o mai bună înțelegere a lumii. Filmele pot contribui, totodată, la consolidarea unor noțiuni de literatură, geografie, istorie și științe sociale.
Sursa: Florentina Ciuverca, communication manager - European Film Club (via iTeach)