Asociația Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă din Moinești organizează prima ediție a programului Moinești Next Generation – Școala de vară de leadership cultural. Aceasta are loc în perioada 10 – 18 august 2019 și reprezintă un pas important în crearea de oportunități pentru organizarea unor noi evenimente culturale inovatoare, inedite, gândite chiar de către tinerii moineșteni care vor fi selectați pentru a participa.

Echipa Asociației Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă a observat că în lucrul cu tinerii, din ce în ce mai mult, se observă tendința consumerismului cultural (organizatorii de proiecte culturale oferă programe culturale – tinerii beneficiază de ele).

De aceea, organizarea Școlii de vară vine pentru a explora mai mult această tendință negativă și pentru a încerca modalități noi de abordare astfel încât tinerii să devină mai interesați și mai responsabili de conținutul și de forma activităților culturale prin inițiative proprii. Astfel, este esențial ca generația viitoare de lideri să fie pregătită și dezvoltată pentru a asigura progresul activităților culturale și relevanța lor pentru societate.

Mai concret, pe parcursul acestei școli de vară se vor desfășura: activități prin care se va analiza cu atenție conceptul de inițiative de tineret, discuții și dezbateri legate de cum afectează tendința consumerismului agenda culturală a municipiului, activități prin care se vor prezenta modele de bune practici, activități prin care se vor prezenta modalități prin care tinerii pot deveni mai mult decât simpli participanți la proiecte culturale, modalități prin care ei pot avea propriile inițiative și proiecte noi sau în colaborare, activități de pregătire de noi inițiative culturale locale în Moinești, precum și activități de desfășurare a mini-proiectelor culturale/ proiectului cultural ce va fi organizat de participanții școlii de vară. Astfel, rezultatele școlii de vară vor fi câteva micro-proiecte culturale ale echipelor de participanți sau un proiect cultural comun al tuturor participanților, organizate la nivel local, care nu vor necesita multe resurse, astfel încât aceștia să capete încredere și curaj pentru început.

Pentru prima ediție de anul acesta ne propunem să abordăm teme fundamentale cum ar fi inițiative ale tinerilor între consumerism și leadership, leadership-ul cultural între gestionarea  eșecului  și  construirea  succesului,  scrierea,  bugetarea  și  implementarea  proiectelor culturale, tehnici de negociere și fundraising pentru organizarea de evenimente, motivarea echipelor, proiectul cultural de la idee la punerea în practică, modele de bune practici și inovație culturală.    Astfel programul școlii de vară se adresează tinerilor pasionați de cultură care doresc să se implice în conceperea și implementarea de noi proiecte. Participanții trebuie să aibă spirit de echipă, entuziasm, dorința de a realiza proiecte, să fie buni cunoscători ai limbii engleze și să aibă disponibilitate de participare pe întreaga perioadă de desfășurare a școlii de vară, dar și în perioada de implementare a proiectelor rezultate.

Participarea la Școala de vară de leadership cultural este gratuită, pe baza unei proceduri de selecție, prin transmiterea formularului de înscriere.

„Ne-am gândit să organizăm programul Moinești Next Generation – Școala de vară de leadership cultural pentru că ne vrem să dezvoltăm și mai mult sectorul de tineret și să încurajăm ideile pe care aceștia le au. În echipa noastră, de-a lungul timpului, am încurajat tinerii să aibă propriile proiecte, i-am ajutat și i-am susținut în implementarea lor, dar acum vrem ca acest lucru să fie făcut și mai organizat. Experienţa prin care trec participanţii în cadrul Școlii de vară ia forma unui training de 9 zile, cu un program intens de pregătire ce cuprinde peste 60 de de ore de training-uri şi workshop-uri pe 3 direcţii de învăţare: autocunoaştere şi dezvoltare personală, abordarea strategică a organizării de proiecte şi învățare practică din modele de bune practici.De aici a plecat dorința noastră de a organiza acest proiect. Această experiență este posibilă datorită echipei de voluntari implicați, care au dedicat timp pentru pregătirea Școlii de vară, dar și datorită partenerilor asociației – U.A.T. – municipiul Moinești, care sprijină constant activitățile Asociației Inițiative pentru o Comunitate Responsabilă.” a declarat Anca BALABAN, Project Manager al programului Moinești Next Generation.

Alte informații şi programul detaliat le găsiţi pe pagina web a evenimentului: https://initiativele-comunitatii-responsabile.ro/moinesti-next-generation/

Sursa imaginii: initiativele-comunitatii-responsabile.ro/moinesti-next-generation/ (aug.2019)