Universitatea din București – Facultatea de Psihologie și Științele Educației a deschis înscrierile la programul postuniversitar de formare și dezvoltare profesională continuă „Pedagogie digitală”.

În anul universitar 2024-2025, programul vizează cu precădere cadrele didactice din învățământul preuniversitar de stat (educație timpurie, preșcolar, primar, gimnazial, liceal, postliceal) – grupul țintă al proiectului EDIS PED* – pentru care programul va fi gratuit, susținut prin proiect* – nu se plătește taxă de înscriere și nici de școlarizare.

Avantaje:

  • un certificat de absolvire a unui program de studii postuniversitar la Universitatea din București
  • un parcurs de formare eficient, comprimat în 5-7 săptămâni, susținut de cadre didactice universitare
  • un program flexibil, cu cursuri și seminare în timpul săptămânii (dimineață sau după-amiază) și/sau sâmbăta (dimineață)
  • sprijin pentru elaborarea și publicarea unor resurse educaționale deschise, precum și pentru înscrierea acestora pentru omologare ca mijloace de învățământ, la Ministerul Educației
  • mentorat post-formare – 3 luni.

Grupele vor fi formate în perioada decembrie 2024 – aprilie 2025, în funcție de preferințele exprimate de candidați la înscriere și de disponibilitatea formatorilor.

Programul se constituie din 90 de ore de activitate didactică – cursuri și seminare (40 de ore de activități sincron) și lucrări practice supervizate (50 de ore de activități asincron).

Formarea se realizează online, prin activități sincron și asincron, organizate în 4 discipline:

  1. Tehnologii digitale în educație
  2. Resurse educaționale digitale
  3. Predare, învățare și evaluare cu tehnologii digitale
  4. Pedagogia digitală și provocările viitorului apropiat

Fiecare disciplină se finalizează cu o lucrare practică.
Evaluarea finală presupune selectarea unor elemente reprezentative de portofoliu dintre cele elaborate pe parcurs și revizuirea lor din perspectivă pedagogică.

Programul are 9 credite transferabile de tip ECTS – în învățământul superior, care se pot converti în 15 CPT, categoria 3, cf. OM 4224/2022 și procedurilor publicate de Ministerul Educației aici https://www.edu.ro/formare-continua

Pentru înscriere, veți descărca și completa și/sau scana:

  • Fișă de înscriere
  • Formular GT (Anexa 2)
  • Acord de prelucrare a datelor personale (Anexa 3)
  • Declarație de angajament (Anexa 4)
  • Adeverință – model (Anexa 5); adeverință de la unitatea de învățământ (obligatorie)
  • la care se adaugă: certificat de naștere, CI, acte modificare de nume (dacă este cazul), diploma de licență, foaie matricolă/ supliment la diplomă.

Vă puteți înscrie la cursul postuniversitar până joi, 7 noiembrie 2024, ora 12https://fpse.unibuc.ro/modul-psihopedagogic/
Procedură și link pentru înscriere: https://fpse.unibuc.ro/wp-content/uploads/Admitere/2024/Postuniversitare/Pedagogii%20digitale/2%20ProceduraInscriere.pdf

Pentru alte informații, scrieți la pedagogie.digitala@fpse.unibuc.ro

Participarea mai multor cadre didactice din aceeași școală este încurajată, pentru că vor gestiona mai eficient activitățile care presupun lucrul în grup. De asemenea, școala beneficiază de susținere pentru facilitarea aplicării în procesul didactic a competențelor îmbunătățite – licențe și/sau dispozitive digitale în echivalentul a 200 de euro per participant la formare. Fiecare participant trebuie să se înscrie individual.

_________________

* În anul universitar 2024-2025, aproximativ 1200 de locuri sunt finanțate prin proiectul „EDIS PED: Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă prin resurse și practici educaționale deschise” (ID_12) din cadrul apelului PNRR/2024/C15/I8 „Pedagogie digitală pentru cadrele didactice din învățământul preuniversitar”, cu respectarea condițiilor acestui apel: minim 40% cadre didactice din mediul rural și din zone dezavantajate, minim 1/3 cadre didactice de la nivelurile gimnazial și liceal (condiții aplicabile întregului grup țintă al proiectului, de 3100 de cadre didactice din învățământul preuniversitar de stat).

Proiectul de pedagogie digitală „EDIS – PED: Ecosistem digital pentru învățare sustenabilă cu resurse și practici educaționale deschise”, este desfășurat de Universitatea din București în parteneriat cu CCD București, CCD Dâmbovița, CCD Prahova și Colegiul Național Pedagogic „Constantin Brătescu” din Constanța. 

Sursa: Universitatea din București, FPSE (https://fpse.unibuc.ro/edis-ped/)
Imagine: Victoria, via Pixabay