În perioada 13-15 septembrie a acestui an, ROSPIN organizează a 7-a ediție a Hackathon-ului CASSINI în Romania cu tema “Environment and Green Transition” sub sprijinul Agenției Uniunii Europene pentru Programe Spațiale (EUSPA), organizatorul principal al evenimentului.

Este ocazia perfectă de a lucra la provocări esențiale pentru viitorul planetei, alături de alți entuziaști din diverse domenii.

13-15 septembrie

În format hibrid: fizic în București, Cluj-Napoca, Timișoara și online din orice colț al țării

Înscriere: https://www.cassini.eu/hackathons/romania

Premii locale:

  • Locul 1: 1000 euro
  • Locul 2: 500 euro
  • Vouchere și goodies

În plus, echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a participa la etapa europeană unde poate câstiga 5000 euro și de a fi mentorată de experți internaționali în perioada Septembrie 2024 – Martie 2025.

În cadrul acestui hackathon, vei avea ocazia să înveți de la experți cum să folosești datele satelitare de la Copernicus, Galileo, EGNOS și IRIS2 pentru a crea soluții software inovatoare. Echipa ta va putea alege una dintre următoarele provocări:

🌍 Raportarea amprentei de carbon: Dezvoltă soluții pentru monitorizarea și reducerea amprentei de carbon la nivel individual, comunitar sau industrial.
🏙️ Viață sustenabilă: Explorează modalități prin care tehnologia spațială poate sprijini un stil de viață sustenabil, prin reducerea deșeurilor și economisirea resurselor.
🌊 Mitigarea schimbărilor climatice: Contribuie la combaterea schimbărilor climatice prin dezvoltarea de soluții care să monitorizeze și să atenueze efectele acestora.

Hackathon-ul CASSINI reprezintă o oportunitate excepțională pentru toți cei pasionați de spațiu, programare, sustenabilitate și business, indiferent de vârstă, de a dezvolta soluții inovatoare folosind tehnologiile spațiale europene pentru protecția mediului și tranziția către un sistem economic sustenabil.

Persoanele pasionate de dezvoltarea de soluții software pot alege una dintre cele 3 provocări ale Hackathon-ului pentru a contribui la inovarea sistemului de monitorizare a mediului și sustenabilitate. Aceste provocări vin sub forma propunerii de soluții în sfera:

1. Reducerea emisiilor și amprentei de carbon: Europa își dorește să devină un lider în reducerea poluării. Pentru a face acest lucru, sunt necesare soluții care să ajute companiile să monitorizeze și să reducă emisiile de carbon. De asemenea, este important să se identifice și să se prevină fraudele legate de creditele de carbon, un sistem prin care companiile pot compensa emisiile produse. Această provocare caută idei care să facă raportarea emisiilor mai transparentă și mai ușor de înțeles pentru toți.

2. Viață sustenabilă: Viața în orașele europene trebuie să devină mai sănătoasă și mai ecologică. Prin utilizarea datelor de la sateliți, oamenii pot afla mai multe despre calitatea aerului, apei și solului, precum și despre disponibilitatea resurselor. Aceasta va ajuta orașele să devină mai curate și să folosească mai eficient resursele disponibile. Totodată, se dorește crearea unor servicii mai eficiente pentru energie, apă, și transport, care să ajute atât locuitorii, cât și autoritățile locale.

3. Combaterea schimbărilor climatice: schimbările climatice reprezintă o provocare globală, iar Europa vrea să ia măsuri proactive pentru a reduce efectele acestora. Prin monitorizarea nivelului mării și a eroziunii costiere, se pot proteja mai bine regiunile de coastă. De asemenea, se urmărește creșterea rezistenței comunităților la fenomenele extreme provocate de schimbările climatice și dezvoltarea unor metode care să prevină problemele majore înainte ca acestea să apară.

Fie că se înregistrează individual sau alături de echipa lor, participanții vor putea să se înscrie la etapa locală a Hackathon-ului fizic în București, Cluj, Timișoara sau online din orice colț al țării. Premiile atractive se vor acorda câștigătorilor la nivel național: 1000 de euro pentru locul întâi, 500 de euro pentru locul doi, plus vouchere și alte surprize.

Echipa câștigătoare va avea oportunitatea de a reprezenta România la etapa europeană a Hackathon-ului CASSINI, unde poate câștiga 5000 de euro și va beneficia de mentorat din partea unor experți internaționali între septembrie 2024 și martie 2025.

Înscrierile pentru Hackathon-ul CASSINI sunt deschise până pe 12 septembrie și se pot face pe website-ul oficial: https://www.cassini.eu/hackathons/romania

Pentru întrebări:
Ilona-Daniela Oprea
ADCS Engineer at ROSPIN
+40 785 541 730
ilona.oprea@rospin.org

Sursa: Romanian Space Initiative (ROSPIN) - https://rospin.org