Transpunerea cursurilor în format de predare la distanță cu ajutorul internetului a dus la schimbări în structura de funcționare a universităților, școlilor dar și a firmelor specializate în dezvoltarea de soluții utilizate de către sectorul educațional. Există astăzi un număr în creștere de noi funcționalități și platforme online care urmăresc să faciliteze procesul de educație, folosind ultimele tehnologii.

O tehnologie educațională dezvoltată în România obține o certificare de calitate recunoscută la nivel internațional.

Platforma educațională Simbound (simbound.com/ro) este disponibilă sub forma a mai multor experiențe de simulare online, fiecare cu propria sa mecanică de joc. Atunci când folosesc Simbound, utilizatorii de diferite nivele de pregătire digitală co-creează conținut digital nou și utilizează mediul concurențial ca o platformă de inovație pentru a dezvolta prezența online a diferitelor companii virtuale. În timpul acestui proces, este de așteptat ca aceștia să își îmbunătățească și încrederea în propriile competențe digitale.

Certificarea este emisă de către Education Alliance Finland (EAF), principalul furnizor de certificate de calitate pentru produsele din industria tehnologiei educaționale. Până la acest moment EAF a evaluat 269 de produse educaționale care provin din 27 de țări. Dintre acestea un număr de 147 au întrunit condițiile necesare obținerii certificatului de calitate EAF.

În condiții de utilizare la scară largă a tehnologiilor educaționale, crește importanța componentei de calitate și de siguranță oferite de către platforme tip tehnologii educaționale (edtech).

Un studiu recent realizat în România a relevat dificultățile în a realiza activități didactice la distanță. Cadrele didactice semnalează, în ordine: lipsa instrumentelor pentru gestionarea clasei, pentru feedback și evaluare (64%), dificultăți de ordin tehnic – platforme care trebuie instalate, care nu funcționează (62%), lipsa suportului pedagogic pentru realizarea de activități de învățare suficient de eficiente și/ sau atractive pentru toți elevii: (58%), lipsa instrumentelor potrivite pentru predare-învățare-evaluare la disciplina lor (57%), lipsa conținutului educațional (resurse digitale) în domeniul disciplinei (57%), lipsa unui computer suficient de performant (56%) și lipsa timpului necesar pentru înțelegerea și utilizarea adecvată a instrumentelor și resurselor digitale (54%). [1] [2]

EAF utilizează o serie de principii de psihologie și de pedagogie în evaluările sale pentru a determina calitatea unei platforme educaționale. Certificarea obținută de către Simbound atestă că acest produs este o soluție educațională de calitate care încorporează ultimele descoperiri din domeniul științelor educaționale. Conform Educational Alliance Finland, Simbound implementează cu succes bune practici din domeniul pedagogiei desfășurată cu ajutorul tehnologiei cu scopul de a susține și de a promova învățarea.

Louis Havriliuc, Simbound despre certificarea EAF:
Simbound este o companie care dezvoltă produse educaționale performante construite folosind principii moderne de educație cu ajutorul tehnologiei. Considerentele de calitate stau la baza funcționării organizației și a produselor pe care le dezvoltăm. Produsul digital Simbound este inovativ, primul de acest fel din lume, și a ajuns să fie folosit la scară internațională. Primim frecvent review-uri foarte bune din partea celor care îl utilizează. Education Alliance Finland confirmă un rezultat excelent de cercetare și de dezvoltare și în același timp le garantează clienților și partenerilor noștri că aceștia utilizează un produs de calitate. Le mulțumim celor care contribuie la dezvoltarea metodologiei de învățare participativă de marketing digital și îi invităm să descopere o nouă abordare în educația de afaceri și tehnologie cu ajutorul simulărilor noastre.

Olli Valo, Education Alliance Finland despre certificarea soluției Simbound:
În urma evaluării pedagogice efectuate de către experții din cadrul Education Alliance Finland, s-a dovedit că Simbound implementează un model interactiv de a învăța disciplina marketing digital folosind scenarii realistice. Această metodă pedagogică este justificata deoarece înlesnește învățarea prin explorare și permite interacțiuni sociale purtătoare de semnificație în cadrul procesului de învățare. Prin folosirea tehnicilor de joc platforma oferă o serie de provocări optime pentru menținerea motivației în rândul utilizatorilor. Un sistem deschis care permite o experiență completă în care studenții creează strategii proprii în căutarea succesului, Simbound se poate implementa în mod flexibil în cadrul a diferite contexte de învățare.

Olli Valo, Education Alliance Finland despre importanța unei certificări:
Într-o lume ideală, toate soluțiile de învățare ar fi de o calitate pedagogică înaltă și s-ar putea demonstra eficacitatea lor în procesul de învățare. Însă, piața este suprasaturată de către produse de diferite niveluri de calitate, iar verificările independente ale calității devin esențiale. Pentru acest motiv Education Alliance Finland oferă o validare detaliată a calității construită pe baza expertizei educaționale din Finlanda. EAF atestă că toate produsele care primesc certificatul său de calitate sunt de o calitate pedagogică ridicată iar astfel continuă să ajute studenții și profesorii din jurul lumii în misiunea lor de a găsi produsele potrivite pentru nevoile lor.

* * *
[1] Școala de acasă – o provocare nouă pentru elevi și o oportunitate pentru profesori. Online: https://unibuc.ro/scoala-de-acasa-o-provocare-noua-pentru-elevi-si-o-oportunitate-pentru-profesori/
[2] Școala online. Elemente pentru inovarea educației. Editura Universității din București, mai 2020. Online: https://unibuc.ro/wp-content/uploads/2020/05/Scoala_Online_Raport_aprilie_2020.pdf

Sursa: Simbound, 10 decembrie 2020
Imagine: Education Alliance Finland